Grote zorg bij Goudvishal over rol in toekomstig Luxor

Subsidie Goudvishal weg

Goudvishal houdt op te bestaan

Weeda tegen haar zin aan de slag voor de Goudvishal

Doek valt voor de Goudvishal

Goudvishal nodig als kraamkamer popmuziek  

Patstelling rond vervolg Goudvishal

Willemeen en Goudvishal: hoe verloopt het huwelijk

Goudvishal gaat toch verder in Willemeen

Goudvis gaat op in Luxor

Reddingsactie voor Goudvishal

We blijven strijden voor de subcultuen

Luxor Live: jammer als Goudvishal als podium verdwijnt

Goudvishal: met goede wil is fusie zo gefikst

Goudvishal houdt actie voor snelle oplossing

15.000 euro voor Goudvishal

Van Goudvishal naar Willemeen

We blijven strijden voor de subcultuen 

Het doek lijkt nu echt te vallen voor de Goudvishal in Arnhem. De gemeentelijke subsidie wordt doorgesluisd naar het nieuwe poppodium Luxor, dit in tegenstelling tot de programmering. Een bittere pil voor de Goudvishal, zeker ook omdat de organisatie zich altijd sterk heeft gemaakt voor de popcultuur in Arnhem en ook van begin af aan betrokken is geweest bij de ontwikkelingen rondom Luxor. De zaal werd aanvankelijk toegezegd dat haar organisatie overgeheveld zou worden naar het nieuwe podium, uiteindelijk werd dat helaas alleen de subsidie. "Ze zullen absoluut de intentie hebben om een mooi metalfestival op te zetten of een keer een grote punkshow", reageert bestuurslid Matthijs Verbeek, "maar ik ben bang dat de bands en subculturen die wij tot nu toe hebben bediend daar veel minder plek zullen krijgen. Dat is enorm zonde voor de programmering."            

De Goudvishal is sinds 1984 een thuishaven voor verschillende subculturele stromingen als punk, metal, gothic, hardcore, ska, tekno, drum'n'bass en hiphop, en behaalde daarmee een legendarische status in binnen- én buitenland. De Arnhemse zaal stond in die afgelopen 23 jaar wel vaker voor hete vuren, maar altijd bleek een oplossing mogelijk. In 2003 promoveerde de Goudvishal zelfs tot officieel kernpodium, maar dit jaar besloot de gemeente haar subsidie van vijftigduizend euro met ingang van volgend jaar stop te zetten. "We moeten de situatie erkennen dat we dan niet meer open kunnen blijven. Er valt gewoon erg veel geld weg. Nou ja, betrekkelijk veel geld. Als je de subsidie van Luxor ernaast legt is 't peaunuts", lacht Verbeek met de nodige kiespijn.       

Voormalig directeur Harold Oddens vertrok eerder dit jaar noodgedwongen naar poppodium De Kelder in Amersfoort. Sindsdien drijft de Goudvishal voor een groot gedeelte op een enthousiaste groep vrijwilligers die tot het eind van het jaar zullen doorgaan om een degelijk en afwisselend muzikaal programma neer te zetten. "We proberen toch positief te blijven en in de toekomst te kijken. We hebben nog tot december om druk op de politiek te zetten en te kennen te geven wat voor een verlies dit is voor Arnhem en omstreken. Er is eerder een petitie geweest door iemand buiten de Goudvishal. Daar bleek absoluut uit hoeveel mensen baat hebben bij onze programmering, in 3 weken tijd werd die door ruim 4000 mensen ondertekend. We hebben dat laten zien aan de politieke partijen. Die waren er wel van onder de indruk, maar met weinig effect tot op heden."          

Verbeek en de overige medewerkers van de Goudvishal blijven echter strijden voor een toekomst. "Op welke manier of in welke vorm maakt ons niet zoveel uit. We strijden voor de subculturen en niet voor onszelf. De programmering moet in Arnhem behouden blijven, dat is onze insteek nu."     

Een samenwerking met een culturele partner ziet de zaal momenteel als enige en laatste redmiddel. De maand december zal in het teken staan van het afscheid van de Goudvishal. "De Metal Meeting wordt dan bijvoorbeeld georganiseerd. Dat is een grote activiteit waar alle vrijwilligers en medewerkers aan meedoen, dus dat is een mooie afsluiter. Als het helemaal definitief is, zal er absoluut nog iets georganiseerd worden. Laten we eerst nog even kijken wat er gebeurt. We blijven er gewoon voor gaan, onze laatste adem is nog niet uitgeblazen."