Grote zorg bij Goudvishal over rol in toekomstig Luxor

Subsidie Goudvishal weg

Goudvishal houdt op te bestaan

Weeda tegen haar zin aan de slag voor de Goudvishal

Doek valt voor de Goudvishal

Goudvishal nodig als kraamkamer popmuziek  

Patstelling rond vervolg Goudvishal

Willemeen en Goudvishal: hoe verloopt het huwelijk

Goudvishal gaat toch verder in Willemeen

Goudvis gaat op in Luxor

Reddingsactie voor Goudvishal

We blijven strijden voor de subcultuen

Luxor Live: jammer als Goudvishal als podium verdwijnt

Goudvishal: met goede wil is fusie zo gefikst

Goudvishal houdt actie voor snelle oplossing

15.000 euro voor Goudvishal

Van Goudvishal naar Willemeen

Goudvishal nodig als kraamkamer popmuziek

29 dec 2007, 03:08 - ARNHEM - Toen de Goudvishal bijna 25 jaar geleden ontstond zag de wereld van de popmuziek er heel anders uit.
In de nadagen van de punk was een live optreden in een zaaltje leuk en spannend. Dat je een hele avond in een benauwd, donker en rokerig hol stond, was geen probleem. Het geluid van de band rammelde vaak aan alle kanten. Geen punt, je kon toevallig de start van een latere popster gezien hebben. Want op het piepkleine podium kwam popmuziek keihard tot leven.            

Popmuziek veranderde maar de sfeer van toen bleef hangen in de Goudvishal. Daar waar je je fiets tegen een hek zette en op het geluid af ging dat af en toe naar buiten kierde. Binnen was de hele boel jarenlang pikzwart. Later kwam er wat kleur in de zaal, maar het bleef een donkere spelonk. De lastige palen in het midden zijn altijd blijven staan. En de muzikanten banen zich nog steeds een weg door het publiek, op zoek naar de kleedkamer. Typisch een zaaltje voor rammelende muziek. Punk, metal, trash, hardcore en noem maar op. Ook deze avond, tijdens de laatste uren van de Goudvishal.       

Loodzware hard rock komt van Lords of the Junkyard, trashy hardcore van State of Mind en indrukwekkende psychobilly van The Body Bags. Headbangen, slamdancen of rustig genieten en voor de laatste keer nog eens om je heen kijken, het kan allemaal.

Vol en heet is het in de Goudvishal en de muziek dreunt in je oren. Het lijkt wel alsof er niets veranderd is in al die jaren. Maar ondertussen is popmuziek commerciële business geworden. Met middelen als MySpace en YouTube waarmee je een bliksemcarrière kunt maken. En met poppodia die een statussymbool voor een stad lijken te zijn. Arnhem doet daar aan mee met Gelredome en volgend jaar ook met Luxor. Cultureel verantwoorde pop.    

En toch. Bij cultuur hoort subcultuur. En dus zullen er altijd beginnende popbands blijven die het op de ouderwetse manier proberen. Gewoon knallen, oefenen en rammen op het podium. En dat blijft leuk om naar te luisteren en te kijken. Nog steeds een hele avond in de rooklucht staan of springen bij een vet, hard geluid. Zaaltjes als de Goudvishal blijven ook in Arnhem nodig als kraamkamer van de popmuziek.